De Mac in het onderwijs: IATA heeft één van de grootste Apple opleidingsparken

Het in Namen gevestigde Institut d’enseignement des Arts techniques sciences et Artisanats (IATA) biedt onderwijs in traditionele ambachten en spitstechnologie. De leerlingen krijgen onder meer opleiding in houtbewerking, plastische kunsten, horlogerie of grafische communicatie. Voor deze laatste studierichting heeft IATA zijn klassen getransformeerd tot één van de grootste Apple opleidingsparken in België.

IATAEen IT-park van 200 iMacs

De opleidingen van IATA combineren theorie en praktijk. Toegang tot de beste technologieën is dan ook een absolute must, vooral voor de studierichting ‘Grafische communicatie’. “Er zijn momenteel een 600-tal leerlingen ingeschreven voor deze richting. Het is belangrijk dat elke leerling voldoende toegang krijgt tot de computers die essentieel zijn voor hun opleiding”, verklaart Vincent Stuckens, workshophoofd Grafische communicatie.

De leerlingen van IATA kunnen aan de slag op zo’n 200 iMacs. Dat maakt van de school meteen het grootste Apple opleidingspark van België. De eerste Macs maakten er in de jaren ’90 hun opwachting en zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot het referentie-instrument voor grafisch ontwerp. Dankzij zijn professionele kwaliteit en stabiliteit heeft de fijne en krachtige iMac vervolgens snel terrein gewonnen. 

Leasing: een snelle en flexibele oplossing

Van de 200 iMacs die IATA vandaag gebruikt, worden 36 exemplaren geleased met een optie tot aankoop. “Dit is onze eerste ervaring met leasing”, vervolgt Vincent Stuckens. “Het is een zeer goede oplossing voor een onderwijsinstelling: het laat ons toe om heel snel te reageren wanneer de leerlingenaantallen wijzigen. Indien nodig kunnen we het gewenste materiaal snel ontvangen en de betaling ervan spreiden. Zo kunnen we onze kosten ook beter inplannen. Aan het eind van een leasingcontract hebben we de mogelijkheid om de computers over te nemen. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat we dit zullen doen.”

De leasingformule bevat ook enkele verzekeringen, waaronder AppleCare – de telefonische technische bijstand door deskundigen en bijkomende materiële garanties van Apple - en een verzekering tegen diefstal en schade. 

Van Mac Line naar easy-m, een partnerschap gebaseerd op vertrouwen

IATA werkte aanvankelijk samen met Mac Line, tot dat dit bedrijf in oktober 2012 door easy-m werd overgenomen. De bestaande samenwerking bleef en werd sindsdien uitgebreid met enkele bijkomende services van easy-m, zoals het materiaalbeheer en opleidingen voor het gebruik van de apparatuur.

Easy-m biedt een complete service die aansluit bij de verkoop en heeft speciale teams die zich volledig op de onderwijssector richten. Scholen kunnen genieten van speciale voorwaarden en diensten. Easy-m heeft ook de nodige ervaring om te beantwoorden aan de specifieke voorwaarden van raamcontracten. “In de toekomst zullen we genoodzaakt zijn openbare aanbestedingen uit te schrijven ten aanzien van onze leveranciers en partners”, vertelt Vincent Stuckens. “We zullen moeten zien hoe easy-m daarin past, maar we weten al dat ze de nodige expertise in huis hebben om tegemoet te komen aan deze verplichtingen. Wij hebben bovendien een partner nodig die goed begrijpt waar wij mee bezig zijn, iemand die onze behoeften en beperkingen kent. Diensten leveren aan een school is totaal anders dan werken voor een bedrijf. Easy-m begrijpt dat helemaal en biedt ons professionele oplossingen op maat van onze school. Dat is voor ons erg belangrijk.” 

Waar mogelijk wenst IATA kwalitatieve en duurzame partnerschappen uit te bouwen met zijn leveranciers. Dat is intussen het geval met easy-m, waarmee IATA “open en transparante contacten heeft, die ons in staat stellen om terug te vallen op aangepaste oplossingen en gebruik te maken van het juiste kwaliteitsmateriaal”, besluit Vincent Stuckens.

Naast de Apple collectie heeft easy-m nog tal van andere producten en diensten in haar aanbod, zoals kantoormeubilair en accessoires. Op dit moment heeft IATA nog geen kans gehad om kennis te maken met de rest van het aanbod van easy-m, maar dat staat zeker op het programma. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd...