Technologie ten dienste van een tentoonstelling: een verrijkende ervaring

Het Centre de Culture Scientifique van de ULB (Brussel), het Maison de la Science van de ULg (Luik) en het Euro Space Center (Transinne, provincie Luxemburg) organiseren samen een rondtrekkende tentoonstelling met als thema ‘de Maan’. De expositie ‘Vers la Lune avec Tania’ verkent drie aspecten van dit hemellichaam: de historische dimensie, waarin bijvoorbeeld de aanpak van oude beschavingen wordt belicht; de Maan, gezien door de ogen van de kunstwereld, met aandacht voor literatuur, film en schilderkunst; en het wetenschappelijke aspect, zoals de verkenning van de ruimte en nieuwe kennis met betrekking tot diverse ontdekkingen. Het uitgangspunt voor deze tentoonstelling is tweevoudig: de expo moet visueel licht en aantrekkelijk zijn, maar tegelijk zo volledig mogelijk qua informatie. Vandaar de idee om een ‘klassieke’ tentoonstelling te combineren met nieuwe technologieën, met het oog op een nog rijkere en intensere beleving.

iPad ten dienste van de inhoudFusees

Na een evaluatie van de behoeften en de spirit van de expo, bleek de iPad mini de ideale oplossing: licht, makkelijk te hanteren, krachtig en robuust, voldoende geheugen voor de synchronisatie en de overdracht van gegevens, een superieure beeld- en geluidskwaliteit … De inhoud van de expo en de aanvullende informatie zijn ondergebracht in een applicatie die door een student van de ULB werd ontwikkeld. En dat is dubbel voordelig: de applicatie wordt op een iPad geladen en ondersteunt de gebruiker in deze omgeving, en de toegankelijke inhoud kan bovendien eenvoudig worden aangepast. Via QR-codes op de verschillende panelen krijgt de bezoeker, waar nodig, toegang tot de bijkomende informatie; gewoon even de code scannen en de extra uitleg is onmiddellijk beschikbaar.

“We wilden de tentoonstelling zo licht en luchtig mogelijk houden, zodat de bezoeker niet om de oren wordt geslagen met een hoop borden die uitpuilen van de informatie”, verklaart Jean Richelle, directeur van het Centre de Culture Scientifique van de ULB. “De iPad mini vult de ‘fysieke’ tentoonstelling mooi aan met bijkomende informatie, foto’s, video’s, geluiden,… Dit maakt de expo veel rijker en aangenamer. Deze nieuwe aanpak valt bovendien erg in de smaak bij de bezoekers. We zien dat ze veel langer op de expo aanwezig zijn en ze ontdekken aan hun eigen tempo de inhoud die hen interesseert.”

Easy-m: de one-stop-shop

Het Centre de Culture Scientifique, het Maison de la Science en het Euro Space Center zijn naar easy-m gestapt voor al het nodige materiaal en de geslaagde integratie van tentoonstelling en technologie. Zo kochten ze een 30-tal iPad mini toestellen en de bijpassende beschermingshoesjes van het merk Griffin Survivor. Dankzij de aankoop van 2 LEBA NoteCase koffers kan het museumpersoneel de iPads in alle veiligheid stockeren, transporteren, herladen, synchroniseren en updaten. Tot slot werden er ook hoofdtelefoons aangekocht zodat de bezoekers ten volle kunnen genieten van de video’s en geluiden.

“De iPad is de perfecte tool, gelet op onze doelstellingen. Het is in feite de moderne versie van de audiogids en laat de bezoeker toe om op een interactieve manier informatie te ontdekken”, aldus Richelle. “easy-m is de ideale partner gebleken voor onze behoeften: al het materiaal dat we nodig hadden én vakkundig advies bij één en dezelfde leverancier. Daarnaast zorgt hun aanwezigheid in heel België voor een gemakkelijk en snel contact. Er is altijd een easy-m winkel in de buurt. We krijgen ook altijd heel snel een antwoord op onze vragen.”

De expositie Vers la Lune avec Tania is in juli van dit jaar verhuisd van Luik, waar ze sinds oktober 2013 te bezichtigen was, naar een tijdelijke locatie in Charleroi. Meer informatie op http://www.expolune.be/. 

Voor meer informatie over de educatieve diensten van easy-m, gelieve onze consultant educatie te contacteren via education@easy-m.be